Fietspad langs het Oude dijkje?

20230426_150601 kl

Fietspad langs de oude dijk

De Fietsersbond Texel pleit voor een fietspad langs de oude dijk tussen Redoute en de Hoornderweg. De gemeenteraad van Texel is erover verdeeld.

De Fietsersbond afdeling Texel heeft de gemeenteraad een kort bericht gestuurd waarin hij pleit voor een fietspad langs de oude dijk tussen Redoute en Hoornderweg. Aanleiding was een door de VVD, Texels Belang, Hart voor Texel en D66 ingediende motie om zo’n fietspad aan te leggen.

De Fietsersbond noemt een tweetal argumenten: de route vormt een aantrekkelijk alternatief op de verbinding tussen Oudeschild en Den Hoorn. Nu moeten fietsers een stuk langs de Postweg en de Amaliaweg, beide niet erg aantrekkelijk en de Amaliaweg zonder vrij liggend fietspad, of langs de Zuid Haffel, landschappelijk aantrekkelijk, maar wel om.

De route langs de oude dijk is veel directer, en sluit ook heel goed aan bij de route langs de Lunetten en de oude dijk bij Redoute.

Een tweede voordeel is de landschappelijke aantrekkelijkheid van de route, langs de oude dijk, het ontwateringskanaal, met zicht op de weilanden rond Wezenspyk en de eendenkooi Zuid Haffel.

Oorspronkelijk pleitte de genoemde motie ervoor om het fietspad door te trekken langs De Grie en het oude haventje van Den Hoorn. De Fietsersbond vindt dat niet nodig: met een aansluiting op de Hoornderweg is er een prima fietsroute op een vrij liggend fietspad, en de omgeving rond dat haventje is zo bijzonder, dus daar geen fietspad.

In de gemeenteraad brachten met name de fracties van GroenLinks en PvdA argumenten tegen het nieuwe fietspad naar voren. Raadslid Henry Soyer (GroenLinks) noemde vooral de natuurwaarden van het gebied rond de oude dijk. Het is scholeksterkern- en weidevogelgrasgebied, en er groeien op het oude gras bijzondere planten en paddenstoelen. En raadslid Anneke Visser-Veltkamp (PvdA) wees op de wandelroute die nu over de dijk loopt, en waar wandelaars kunnen genieten van de rust van deze groene kern op het eiland.

Uiteindelijk staakten de stemmen over de fietspadmotie: voor waren zeven raadsleden van Texels Belang, VVD, D66 en Hart voor Texel, en tegen zeven raadsleden van GroenLinks, PvdA, CDA en GroenZwart. Staken de stemmen opnieuw in de eerstvolgende raadsvergadering, dan is de motie verworpen en komt het fietspad er dus niet.

De Fietsersbond snapt de argumenten over de natuurwaarden. Tegelijkertijd geldt: er zijn in dat gebied ook nestplaatsen en bijzondere planten vlak langs … doorgaande autowegen, en als het gaat om de rust, maak er geen betonnen fietspad van 3 m van, maar een schelpenpaadje zoals langs de Skilsloot. Dan is het pad puur voor de fietsers die van het landschap willen genieten, net als de wandelaars.

Categorieën