Rapport fietspaaltjes overhandigd aan de wethouder

Overhandiging fietspaaltjes rapport

Signaleringsboek fietspaaltjes Texel

De Fietsersbond afdeling Texel heeft vandaag aan wethouder Cees Hooijschuur het Signaleringsboek Fietspaaltjes Texel overhandigd. Dat gebeurde bij het fietspaaltje aan de Haffelderweg achter Stayokay.

‘De straatontwerpers willen geen auto richting de Hoge Berg, zetten een fietspaaltje neer, en de klus is geklaard, auto’s kunnen er niet door. Maar voor de fietser begint het dan pas’, aldus Frank Biesboer van de Fietsersbond Texel tijdens de overhandiging van het paaltjesboek. ‘De doorgang is te krap, er is geen inleidende markering en ’s avonds geen verlichting.’ Op het paaltje waren ook duidelijke sporen van er tegenaan gereden fietsbanden te zien.

De oplossing met fietspaaltje zoals het hoort: maak het pad breder, zet aan weerzijden en in het midden een fietspaal, zorg voor inleidende markering en verlichting’, aldus Biesboer. Toch pleitte hij voor een andere aanpak. ‘De Hoge Berg is de parel van Texel, dus het is veel mooier als je een groene entree maakt. Versmal het pad met groen tot 1,80 m, en geen auto gaat er nog langs.

De Texelse Fietsersbond heeft zo overal op het eiland fietspaaltjes geïnventariseerd en aanbevelingen gedaan. Alle 119 zijn beschreven in het signaleringsboek met de titel ‘Texelse Palendrang’. Daarvan zijn er volgens de Fietsersbond 91 overbodig.

Biesboer pleitte er bij de wethouder voor om met een actieplan te komen, en te zorgen dat er jaarlijks zo’n 30 paaltjes onder handen worden genomen. ‘De klus is dan geklaard aan het eind van uw collegeperiode.’ De Fietsersbond wil graag betrokken zijn bij de praktische aanpak van het weghalen van fietspaaltjes.

Wethouder Hooijschuur zegde toe met voorstellen te zullen komen.

De belangrijkste conclusies over de fietspaaltjes op Texel in cijfers:

  • Verreweg de meeste fietspaaltjes staan in de dorpen: Den Burg 77, Oudeschild 11, Oosterend 10, De Koog 9, De Cocksdorp 5, De Waal 2. In het buitengebied staan er 5.
  • Van die 119 zijn er 91 NIET nodig, dat is 76 %.
  • Van die 119 zijn er 28 WEL nodig, dat is 24 %.
  • Van de 28 die nodig zijn staan er 19 NIET goed.
  • Van de 19 die wel nodig zijn maar niet goed staan, is vaak de doorgang te smal of ze staan veel te dicht bij het kruisvak.
  • Van de 28 paaltjes die nodig zijn staan er 9 WEL goed
  • Van die 9 paaltjes die goed staan heeft geen enkele een inleidende markering, en ze zijn soms in het donker slecht zichtbaar vanwege gebrek aan verlichting.

De eindbalans: van de 119 gesignaleerde paaltjes staan er 9 goed. Wel

moeten die beter met een inleidende markering en in een enkel geval de verlichting.

Het complete Signaleringsboek Fietspaaltjes als pdf Downloden.

Categorieën