Dit is een van de paaltjes die weg gaat, bij de Geuko’s Glop in Den Burg.
Verder is de gemeente begonnen paaltjes die wel blijven staan beter zichtbaar te maken door ze van een witte markeringsdriehoek te voorzien.
Fietspaaltjes zijn voor fietsers alleen maar lastig en gevaarlijk, vooral als ze tijdens het rijden niet goed zichtbaar zijn. Reden voor de Fietsersbond Texel om eind 2022 de Paaltjesactie te starten: inventariseren waar paaltjes staan en of ze wel echt nodig zijn. Het resulteerde in het Signaleringsboek fietspaaltjes dat midden vorig jaar aan de gemeente werd overhandigd.
Het Signaleringsboek telde zo’n 120 paaltjes, waarvan er volgens de Fietsersbond zo’n 90 overbodig zijn. Paaltjes staan bijvoorbeeld bij smalle stegen, op smalle bruggen, bij het begin van een fietspad, allemaal plekken waarvan duidelijk is dat en auto er niks heeft te zoeken.
Ruim een kwart gaat de gemeente nu ook weghalen, maar de andere wil ze voorlopig laten staan. De argumenten zijn soms overtuigend, bijvoorbeeld als het gaat om de toegang van brandweer of ambulance. Maar soms overtuigen de argumenten niet, bijvoorbeeld paaltjes bij de start van een fietspad. Een werkelijke drogreden geldt bijvoorbeeld bij de Limietweg, waar nu twee schrikhekken staan. Volgens de gemeente zijn die nodig omdat anders de postbode over het fietspad rijdt. En dan nog? Moeten al die honderden fietsers die dat fietspad gebruiken zich door dat hek murwen omdat er een keer per dag een postbode rijdt? Helaas ging de gemeente niet in op onze uitnodiging om over dit soort zaken het gesprek aan te gaan.
Schrikhekken bij de Limietweg, volgens de gemeente nodig om de postbode te weren.
De Fietsersbond is van plan op enig moment weer eens de stand van zaken op te nemen, en een nieuwe poging doen bij de gemeente om ook andere paaltjes weg te halen.
Categorieën